Προϊόν : Akai S1000
Κατάσταση : μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση
Τύπος μηχανήματος : 16bit Midi Stereo Digital Sampler
Τιμή αγοράς : ??? (δώρο από φίλο)
Επεκτάσεις : SCSI Expansion Card
Έτος αγοράς : 2010 Έτος Κατασκευής: 1988
Έμαθα από : το πρωτοείδα το 1992 όταν πρωτομπήκα σε στούντιο.
Ευκολία Χρήσης : 5
Δεν ξέρω εάν έτσι σκέφτονται οι Ιάπωνες ή εάν το κάνουν από βίτσιο προς τον δυτικό κόσμο. Πραγματικά το να μάθεις και να έχεις στο μυαλό σου τα menus ενός Akai sampler σε κάνει πιο έξυπνο. Έχοντας συνηθίσει στα αμερικάνικα EPS & ASR10 είχα κακομάθει αρκετά καθώς τα menus των Ensoniq samplers είναι φτιαγμένα ακριβώς όπως θα τα έφτιαχνες κι' εσύ εάν ήσουν ο υπεύθυνος. Αυτό δεν συμβαίνει με το S1000 καθώς δυσκολεύεσαι να βρείς που είναι το κάθε και που το έχει βάλει ο Ιάπωνας. Μετά από μερικές μέρες συνεχούς χρήσεις το συνηθίζεις και μπορώ να πώ πως κάνεις την δουλειά σου εξίσου εύκολα (σχεδόν) με τα αμερικάνικα. Του δίνω 5 για να είμαι ακριβώς στη μέση με το καλό/κακό.
Λειτουργίες/Δυνατότητες : 8
Το δικό μου πρέπει να έχει 8MB Ram αφού μπορώ να ηχογραφήσω μέχρι και 47 δευτερόλεπτα στερεοφωνικού ήχου στα 44.1kHz. Ωστόσο είναι επεκτάσιμο μέχρι τα 32ΜΒ. Stereo output αλλά 8 individual outputs από την μάνα του, Effect send και return,
Ευαισθησία εισόδου τριών επιλογών (Input Gain: Low/Mid/High), βίσματα εισόδου καρφί jack και XLR.
Δειγματοληψία στα 44.1Khz/16bit. Πολύ επαγγελματικό μενού με όλες τις επιλογές για την ηχογράφηση ενός ήχου.Time stretch, re-sample, loop, join στο sample editing αλλά λείπει το normalize.
Δύο ADSR envelopes, ένα LFO και το κλασσικό digital Low Pass Filter της Akai. Ενδιαφέρον έχουν τα loops και τα releases του S1000 αλλά επειδή κάνω συγκεκριμμένη δουλειά με ένα sampler δεν το έχω ψάξει τόσο.
Συγκεκριμμένα έχει τέσσερα είδη playback για κάθε δείγμα:
TYPE OF PLAYBACK: LOOPS IN RELEASE ή LOOP UNTIL RELEASE ή NO LOOPING ή PLAY TO SAMPLE END.
Αυτό που παντα χρησημοποιώ στην σειρά S της Akai είναι το PLAY TO SAMPLE END καθώς πατάς μιά φορά τα πλήκτρα ή το pad στο mpc και το sample παίζει μέχρι το τέλος ή μέχρι να το διακόψει άλλος ήχος. Για να γίνει αυτό πρέπει να ορίσεις την πολυφωνία στο PROGRAM στην τιμή 1 ώστε από κείνο το πρόγραμμα να ακούγεται μόνο ένας ήχος.
Ιδανικό για τμήματα ήχου από το ίδιο μουσικό κομμάτι τα οποία το ένα ακυρώνει το άλλο δίνοντας την εντύπωση ενός ενιαίου κομματιού. Γνωστό στο beatmaking και ως chopping. Tο PLAY TO SAMPLE END είναι πολύ βασικό για το beatmaking και είναι αυτό που θα ψάξω σε ένα μηχάνημα πριν κάν ψάξω για όλα τα υπόλοιπα. Μόνο και μόνο απ' αυτό θα του έδινα 10 αλλά του αφαιρώ 1 για την απουσία του normalize και άλλο 1 επειδή η υποδοχή για τα ακουστικά είναι στο πίσω μέρος. Δύσχρηστο εάν το έχεις σε rack και θες να βάλεις ή να βγάλεις ακουστικά.
Ήχος και Έκφραση : 9
Είναι ένα καλό 16bit sampler. Εάν θές να έχεις ελιτίστικο grime τότε το S1000 είναι για σένα. Εάν θές καθαρό ήχο με χαρακτήρα, το S1000 είναι για σένα. Έχει λειτουργία resampling όπου μπορείς να αλλάξεις το sampling rate ενός δείγματος. Έχει και το περίφημο time stretch της Akai με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Πολύ καλό μηχάνημα για drum n bass, jungle, jazz hip hop, fusion hip hop, big beat ακόμα και dubstep (κυρίως για drums). Ιδανικό phrase sampler σε συνδιασμό με drums από MPC60 ή ακόμα και SP1200. Του δίνω 9 πάντα σε σχέση με το πώς τα έχει καταφέρει στα 90s στα είδη που ανέφερα.
Λειτουργικότητα και Εργονομία : 4
Εδώ κερδίζουν τα αμερικάνικα. Και να μάθεις τα τερτίπτια των μενού, όταν βρίσκεσαι σε στάδιο παραγωγής έργου εκεί κερδίζει ο ποιό γρήγορος. Γι αυτό το λόγο είναι περισσότερο για home studio sampling παρά για στούντιο όπου η κάθε ώρα μετράει, και σίγουρα δεν είναι για on the spot beat making όπως είναι το αντίπαλο δέος: EPS16/ASR10. Παρ' όλ' αυτά ένα άλλο κομμάτι που έχω αγνοήσει είναι η τεράστια βιβλιοθήκη που έχουν τα Akai S. Για μουσικούς που θέλουν πραγματικά όργανα και όχι από synthesizer το S1000 ειναι ιδανικό, αρκεί να έχει την SCSI κάρτα και ένα SCSI CD-Rom.
Αξιοπιστία : 10
Την αξιοπιστία ενός μηχανήματος την βλέπω πάνω στην παραγωγή ενός δίσκου όπου μπορεί να δουλεύω 20 ώρες συνεχόμενες και θέλω και τα μηχανήματα που χρησημοποιώ να κάνουν το ίδιο. Δεν το έχω χρησημοποιήσει ακόμα σε δίσκο αλλά με το λίγο που το έχω δουλέψει, αισθάνομαι πως μπορώ να το εμπιστευτώ. Γι' αυτό το λόγο του δίνω 10!
Υποστήριξη : 1
Όπως με κάθε παλιό μηχάνημα έτσι και με αυτό. Μπορεί τα Ιαπωνέζικα να είναι σκυλιά αλλά πάντα αγοράζεις με δική σου ευθύνη.
Συνολική Αξιολόγηση : 8
Ένα συλλεκτικό κομμάτι (τουλαχιστον για μένα) στη συλλογή μου. Με αυτά που σου προσφέρει θα πρεπε να είναι λίγο πιό ακριβό αλλά μπορεί να το βρές και με 30 ευρώ. Εάν το βρείτε σε καλή τιμή πάρτο το. Και να μην το χρησημοποιήσεις ποτέ, που ξέρεις... Μπορεί μία μέρα να πάρει πενταπλάσια αξία...