Προϊόν : Akai MPC2000XL με μπλέ κάλυμμα
Κατάσταση : μεταχειρισμένο με όλα να λειτουργούν άψογα
Tύπος μηχανήματος : 16 bit Drum Sampler / Midi Sequencer
Τιμή αγοράς : 800 US $
Επεκτάσεις : 32MB + CF/MS/SD/SM Card Reader
Έτος αγοράς : 2008
Έμαθα από :
www.djalx.net/forumΕισαγωγικά : Μετά από πολλά χρόνια χαλαρής και μη εντατικής(όποτε ναναι) ενασχόλησής μου με μουσική σύνθεση σε χιπ-χοπ φόρμες περισσότερο,τον τελευταίο χρόνο ανακάλυψα το sampling. Λίγο ψάξιμο παραπάνω,λίγο djalx forum..και κατέληξα με την κατοχή του εν λόγω μηχανήματος,το οποίο αποτελεί το πρώτο μου hardware σε οποιαδηποτε μορφή εκτός του υπολογιστή μου.Οπότε θεωρείστε σαν δεδομένο πως το review έχει γίνει από κάποιον που δεν έχει ακουμπήσει οποιαδήποτε άλλη μορφή Hardware sampler.
Eυκολία Χρήσης : 8
Μαθαίνεται σχετικά εύκολα,όσο αφορά τις βασικές του λειτουργίες τουλάχιστον.Το manual εξηγεί τα πάντα,αλλά και με ψάξιμο από μόνος σου βγάζεις άκρη τις περισσότερες φορές και καταλαβαίνεις τι εξυπηρετεί το κάθε κουμπί,κάθε επιλογή και κάθε λειτουργία.Η αίσθηση του να φορτώνεις πρώτη φορά sample και να το παίζεις είναι μοναδική,ευχάριστη,και προσωπικά κόλλησα αρκετή ώρα παίζοντας απλά με τα πρώτα kick και snare που φόρτωσα.
Μου πήρε γενικά κανα 1-2 μήνες για να φτάσω στο σημείο να βγάλω τα πρώτα ολοκληρωμένα σχετικά κομμάτια καθαρά στο mpc,καθώς ο Sequencer για μένα και ο τρόπος με τον οποίο στήνεις το κομμάτι μου ήταν τελείως ξένος.
Συνηθισμένος βλέπετε από το Cubase και το Reason,όπου στήνεις το κομμάτι έχοντας το όλο μπροστά σου,κάνοντας την αλλαγή που θέλεις εύκολα στο σημείο ακριβώς που θέλεις.
Οι χρήστες του Fruity Loops θεωρώ ότι θα δυσκολευτούν λιγότερο στο θέμα του Sequencing,καθώς πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο sequencer(tracks,sequences,mutes κτλπ) πλησιάζει τη λογική του Fruity Loops.
Καθαρά και μόνο λόγω του Sequencer του έδωσα κάποιο - στο βαθμό.
Το Sampling από πηγή ήχου,είναι εύκολο,κατανοητό και γρήγορο.
Το Editing και το Chopping στην οθόνη trim μαθαίνεται εύκολα χωρίς προβλήματα.
Λειτουργίες/Δυνατότητες : 9
Μην έχοντας βέβαια την κατάλληλη εμπειρία στην επεξεργασία ήχου,μπορώ να πω ότι οι λειτουργίες του μπορεί να φαίνονται λίγες,αλλά φτάνουν και περισσεύουν για το σκοπό που το θέλω.
Αυτό που με ενόχλησε μόνο είναι ότι δεν έχει high pass filter,για να κόβω τις χαμηλές συχνότητες,το low pass φίλτρο που έχει πάντως είναι ερωτεύσιμο

Κατά τα άλλα attack,decay όλα κομπλέ.Κάποια στιγμή όταν μπορέσω θα πάρω την επέκταση με τα εφφέ,μήπως και καταφέρω να βγάζω μια στοιχειωδώς καλή μίξη στο mpc και στη συνέχεια να μένουν μερικά ραφιναρίσματα στο cubase
Kατά τα άλλα έχει Time stretch,άλλα ούτως ή άλλως δε το χρησιμοποιούσα ποτέ ιδιαίτερα.
Ήχος και Έκφραση : 10
Έχει πολύ καθαρό και γλυκό ήχο,με ένα vintage feeling που αισθάνθηκα τη πρώτη φορά που το άκουσα.
Μου άρεσε πολύ ο ήχος του,έχει χαρακτήρα,και με λίγα λόγια είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τον ήχο του,μοιάζει επαγγελματικός.
Λειτουργικότητα και Εργονομία : 10
Πολύ γρήγορη αποτύπωση των ιδεών που σου έρχονται.Μπορείς ακόμα και από το τίποτα να βγάλεις beat,από μια βλακεία που δε φανταζόσουν ποτέ πως θα σου καθότανε βολικά.
Αγαπημένη μου λειτουργία το 16 Levels,όπου μπορείς να μοιράσεις έναν ήχο στα 16 pads σε 16 διαφορετικές νότες και να τον παίζεις live.Τέλειο,μου αρέσει να κόβω μικρά σημεία από όργανα,και έτσι να έχω ένα όργανο με το χαρακτήρα του οργάνου του sample,το οποίο μπορώ να παίξω σε ότι νότες θέλω.
Τα Pads είναι άψογα,ανταποκρίνονται full και άμεσα στα πατήματα.
Αξιοπιστία : 9
Μοιάζει στιβαρό,καλοφτιαγμένο μηχάνημα που δύσκολα λες πως θα σου χαλάσει.Θωρακισμένο και προσεγμένο.
Υποστίριξη : -
Δε ξέρω δεν απαντώ.
Συνολική Αξιολόγηση : 9
Κι έτσι απλά...έχω πορωθεί μαζί του και πλέον αφού το έχω μάθει κάπως καλύτερα,οποιαδήποτε παραγωγή μου θα έχει σαν βάση το mpc.Ακόμα και καθαρή σύνθεση να είναι και όχι sampling,τα drums θα είναι σίγουρα από το mpc!(Reason τρώει πέταμα). Έχω βέβαια ακόμα αρκετά πράγματα να δουλέψω και να μάθω καλύτερα(το σωστό sequencing που να με βολεύει βασικά), αλλά μέχρι τώρα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από το μηχάνημα και πιστεύω θα μου κάνει παρέα για αρκετά ακόμα (ελπίζω δημιουργικά) χρόνια.
-Αν κάποιος ψάχνει μια λύση All in the Box ,τότε το mpc 2000xl ίσως δεν είναι γι αυτόν. Aπό την άλλη,αν κάποιος θέλει ένα καλό upgrade στον ήχο,τα drums του και το workflow του,είναι μία πολύ καλή λύση!