Προϊόν : ENSONIQ ASR-10 (rack version)
Κατάσταση : μεταχειρισμένο σε πολύ καλή κατάσταση
Τύπος μηχανήματος : 16bit Sampler / Synthesizer
Τιμή αγοράς : 480€
Επεκτάσεις : SCSI - Digital I/O - Full RAM
Έτος αγοράς : 2009
Έμαθα από : interviews των: RZA, DJ Muggs, Alchemist, Kanye West, Wax Tailor, Timbaland
Eυκολία Χρήσης : 8
Εάν έχεις την εμπειρία του EPS της Ensoniq τότε το ASR10 είναι σαν να πηγαίνεις από το παλιό σου Nokia στο καινούργιο. Το 95% του Menu είναι το ίδιο. Δεν έχει καμία σχέση με τον χειρισμό ενός MPC (ούτε και σαν φιλοσοφία) και μάλιστα μπορώ μετα βεβαιότητας να πώ πως, τουλάχιστον για μένα, είναι πολύ πιο φιλικός ο τρόπος λειτουργίας των Ensoniq samplers παρά των MPC, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα MPC βέβαια. Το μόνο που με χάλασε ήταν πως το key range (high Και low note για το κάθε ήχο) το έχει μέσα σε menu και όχι σε πληκτρα όπως έχει το EPS. Αυτό ανήκει στο 5% διαφοράς στα menu.
Επίσης το άλλο που με χάλασε είναι πως όταν ηχογραφείς ένα στερεοφωνικό δείγμα δεν το βλέπει σαν έναν ήχο αλλά σαν δύο ήχους linked (L+R). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο layers ήχου στο instrument (το αντίστοιχο program για όσους ξέρουν από akai samplers). Βέβαια τα δύο wavesamples Είναι linked οπότε όταν κάνεις trim το ένα το κάνει αυτόματα και στο άλλο. Αλλά όταν θες να κάνεις copy τον ήχο για να choppάρεις άλλο σημείο τότε πρέπει να το κάνεις και στα δύο layers ξεχωριστά. Ίσως να μην έχω βρεί τον τρόπο να το κάνω μαζί καθότι δεν άνοιξα manual μιας και είμαι ensoniq-ξερόλας.
Λειτουργίες/Δυνατότητες: 8
Ένα από τα σοβαρά fetures του είναι οπωσδήποτε το COPY PARAMS ONLY όταν πάς να κάνεις copy τον ήχο, οπότε έχεις τον ίδιο ήχο χ φορές χωρίς να σου καταναλώνει μνήμη. Αυτό για μένα ήταν κάπως αυτονόητο απο την εποχή που είχα το Kurzweil K2000rs και μετά ανακάλυψα πως είναι προνόμιο και όχι δεδομένο.
Έχει λειτουργίες που δεν έχουν τα MPC της εποχής του όπως normalize και timestretch και resample (βασικότατα features για τον beatmaker/sampling μουσικό οποιασδήποτε εποχής).
Με τον sequencer που έχει δεν ασχολήθηκα καθόλου και δεν θα το πρότεινα και σε κανέναν. Εκτός εάν είσαι φυλακή για πολλά χρόνια και έχει και το ASR10 μαζί σου και αποτελεί την μόνη σου επιλογή.
Έχει μέσα ένα effect unit, τον DP/2 (που από μόνος του ο DP/2 κάνει 200 euro) και το φοβερό ειναι πως μπορεί να samplάρει ήχο αφού περάσει από την μονάδα εφφε (αφού το επιλέξεις πρώτα). Ο DP/2 έχει φοβερά hall verbs, rotary speaker effects, flange, chorus, EQs, compressors κτλπ. Το ASR10 επίσης μπορεί να samplάρει και τον εαυτό του όπως επίσης να ηχογραφήσει και audio σαν hard disk recorder είτε το γράψει στην ram είτε σε scsi hard drive. Επίσης μπορείς να επιλέξεις να λειτουργεί το εφφέ σε κάποιον ήχο με βάση το velocity του ήχου, πράγμα που δεν έχω συναντήσει σε άλλο sampler.
Πέρνει μόνο μέχρι 8 instruments αφού φυσικά τα χωρέσει μέσα στα 16MB RAM που έχει.
Δεν μπορεί να κάνει preview τα Instruments. Πρέπει να τα κάνει Load προτα.
Ήχος και Έκφραση: 10
Σήμερα κιόλας πέσασα μέσα αρκετά kicks, snares και hihats και έφτιαξα ένα drum kit για να δώ τί γίνεται. Τα ίδια drums τα έχω και σε mpc2000 και σε mpc2000XL. Έχω ακούσει πως τις διαφορές των 16bit samplers ΔΕΝ μπορείς να τις ακούσεις και πως άν τις ακούς τότε μάλλον ιδέα σου είναι. Ε, λοιπόν θα πώ το εξής: έχω την εντύπωση πως στο ASR10 τα drums γίνανε πιο επιθετικά. Πιο επθετικά αλλα με γλυκό τρόπο. Δεν ενοχλούσαν.
Μετά βρήκα στο AMP menu την επιλογή BOOST και το έβαλα στο ON. Εκεί χαμήλωσα τα ηχεία γιατί τα drums βαρούσαν ακόμα πιο σκληρά.Δεν πρέπει να είναι μόνο volume boost κατα (λέω εγώ τώρα) 6db, αλλά μάλλον αλλάζει και η συμεριφορά της αναλογικής εξόδου του μηχανήματος.
Επίσης σε ήχους γνωρίζω μπορώ να πώ πως στο ASR10 έχω την εντύπωση πως άκουγα περισσότερο low end και πιο ζωντανά υψιλά.
Μετά άρχισα το resampling. Τα drums που πέρασα ήταν όλα 44.1kHz. Δοκίμασα kick διαδοχικά στα 17.5kHz, 12.5kHz kai 6.9kHz. Αυτό που άκουγα ήταν το kick να γίνεται όλο και πιο fat! To καλό είναι πως ΔΕΝ γινόταν lo-fi. Ήταν 16μπιτο που απλά έχανε λίγο την γυαλάδα του και γινόταν πιο fat! Το ίδιο και για τα snare. Άντεξαν μέχρι και τα 10kHz όπου απλά χάνανε το crispιness και άκουγόντουσαν λίγο πιο θαμπά. Συνέχισαν όμως να βαράνε δυνατά!
Άπειροι συνδιασμοί όσον αφορά το layering και τα φίλτρα του (low pass high pass vs μόνο low pass των mpc2000xl και πίσω) χαρίζουν ατελείωτες ώρες beatmaking δημιουργίας.
Λειτουργικότητα και Εργονομία: 8
Είναι rack, οπότε για να εποφύγεις τον σβερκόπονο φροντίζεις να το βάλεις στο ύψος σου, δηλαδή περίπου μεταξύ κεφαλιού και σβέρκου και αρκετά κοντά σου. Φροντίζεις επίσης να ΜΗΝ βάλεις άλλο rack πάνω του ώστε το δεξί σου χέρι να πιαστεί από πάνω του με τα 4 δάκτυλα στο πάνω μέρος και τον αντίχειρα να κάνει το navigation στα menus. Γενικά μαθαίνεται εύκολα σαν να ήταν κινητό τηλέφωνο 5ετίας.
Αξιοπιστία: 6
Φένεται γερό. Το μόνο μείον του είναι πως ζεσταίνεται πολύ εύκολα και επειδή όλα έχουν κάποιο όριο ζωής, όταν δεν το λειτουργό το κλείνο. Του βάζω 6 άν και νομίζω πως το αδικώ.
Υποστήριξη: 0
Η γνωστή ιστορία. Το ASR10 ανήκει στα ιστορικά για την συγχρονη μουσική μηχανήματα που δεν έχουν πλέον υποστίριξη. Υπάρχει όμως πλούσια βιβλιοθήκη με ήχους και διάφοροι οίκοι που κατα καιρούς προσφέρουν ανταλλακτικά.
Συνολική Αξιολόγηση: 10 με τόνο!
Το εν λόγω μηχάνημα ΔΕΝ είναι δικό μου. Είναι του Kebzer. Κάποια στιγμή στο μέλλον θά 'θελα να αγόραζα ένα και μάλλον θα αγόραζα την keyboard έκδοση μιας και προορίζεται για sampling keyboard και για να είναι πιο ξεκούραστο στον χειρισμό του. Όπως ο Keb, έτσι και εγώ, μετανοιώνω που δεν το είχα δουλέψει νωρίτερα. Θα 'θελα να είχα κάνει τον Μακρύ Βαρύ Χειμώνα, το Μή Φοβάσαι στο ASR10 όπως και κάποια άλλα Terror X Crew κομμάτια. Σαφώς το ASR10 έχει χαρακτήρα και σαφώς αξίζει το όνομα που έχει τόσα χρόνια και σαφώς λείπει κάτι τέτοιο από την αγορά των samplers σήμερα.