Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Μάιος 22, 2012, 02:09:47 μμ
   Αρχική   Chat [On Line] Users: (1) Wiki [Not Available] Tools Αναζήτηση Ημερολόγιο Σύνδεση Εγγραφή  
Σελίδες: [1]   Κάτω
  Εκτύπωση  
Αποστολέας Θέμα: Review για 2 x Emu SP1200  (Αναγνώστηκε 753 φορές)
DJ ALX
Administrator
Roger Linn is my homeboy
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Feel Free to Hate on Me

Προφίλ WWW
« στις: Μάρτιος 05, 2009, 04:01:53 μμ »

Προϊόν: Emu SP1200 Black Revision και Emu SP1200 Black Revision Final

Κατάσταση: Μεταχειρισμένα (σε ανεκτή κατάσταση)

Τύπος μηχανήματος: Sampling Percussion (SP)

Τιμή αγοράς: $3800 και για τα 2 μαζί

Επεκτάσεις: -

Έτος αγοράς: 2008

Έμαθα από: Κλασσικό hip hop pre-golden era, DJ Muggs, Pete Rock, Bomb Squad, Dr Dre, Beastie Boys, Rza, The Prodigy

Εισαγωγή:

Έχουν μιλήσει πολλοί για το SP1200 της Emu και έχουν βγεί και αμέτρητοι δίσκοι που σίγουρα έχουμε ακούσει.
Προκάτοχός του το SP12 με 1.2 δεύτερα sampling time (?!?!?) και με την Turbo επέκταση φτάνει τα 5sec.
Η Emu παρουσίασε το SP1200 το καλοκαίρι του 1987 στο NAMM στο Chicago και από τότε πουλούσε για καιρό μέχρι που αποσύρθηκε το 1990.
Η Emu πίστευε πως το SP ήταν πια ξεπερασμένο και πως κανείς δεν το γούσταρε. Η πραγματικότητα όμως δεν είχε καμία σχέση.
Το SP1200 είχε σχηματίσει ένα ρεύμα στην τότε hip hop σκηνή.
Η Emu το επανακυκλοφόρησε το 1993 σε μαύρο κάλυμα αυτή τη φορά (το πρώτο ήταν γκρί) με μικρές αλλαγές στα ηλεκτρολογικά του ώστε να μην ζεσταίνεται.

Η παραγωγή του SP αυτή τη φορά κράτησε περισσότερο απο την πρώτη φορά (87-90). Τα τελευταία SP κατασκευάστηκαν την άνοιξη του 1998.
Ο Marco Alpert είχε ήδη προτείνει στην Emu την κατασκευή και παραγωγή του SP1600 το οποίο θα ήταν η 16bit έκδοση του SP1200 χρησημοποιόντας τα 16bit sound engines της Emu που ήδη υπήρχαν. Το SP1600 σχεδιάστηκε σε χαρτί αλλά η Emu απέρριψε την πρόταση.
Το όνειρο της Emu ήταν να παράγει χαμηλού κόστους μηχανήματα ώστε να αγοράσουν όλοι.
O Marco πήρε την ιδέα και τη δουλειά του και πήγε στην Akai. Μερικά χρόνια μετά κυκλοφορεί το MPC2000 το οποίο ως (ας πούμε) αντικαταστάτης του MPC3000, γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Ως ένθερμοι υποστιρικτές του κλασσικού χιπ χοπ ήχου, πιστέυουμε πως μία εργασία πρέπει πάντα να γίνεται με τον τρόπο που γινόταν όλον αυτό τον καιρό και με τα όσα μπορούν να κάνουν τη δουλειά χωρίς μυστικά, χωρίς μαγικά και 'περίεργες' εξομοιώσεις.

Τρείς φίλοι λοιπόν αποφασίσαμε να πάρουμε 2 Emu SP1200, τα μάυρα revision του 1993.
Το ένα μάλιστα είναι από τα πρώτα revision ενώ το άλλο είναι μερικά χρόνια νεότερο.
Κάνω το review τώρα και όχι με το που το πήρα γιατί θεώρησα πως έπρεπε να ξενυχτίσω 3 φορές μαζί του για να δώ τι μπορεί και τί δεν μπορεί να κάνει.

Eυκολία Χρήσης : 10

Ίσως από τα πιό εύκολα grooveboxes της αγοράς, Κάνει 5-6 απλά πράγματα και τα κάνει καλά.
Έχει 4 βασικά menu, τα "Setup" "Disk" "Sync" "Sample" και τα submenus του.
Δηλαδή πατάς το πλήκτρο "Setup" και πληκτρολογείς το νούμερο "19" από το numeric pad για να σε πάει στο Trim/Truncate.
Ναι, δουλεύει με αριθμιτικές εντολές. Ναι το ξέρω, έχουμε 2009, αλλά έχθές ξημερώματα φτιάχνοντας το 4ο beat με το SP1200, βρήκα τον εαυτό μου να πληκτρολογεί τις εντολές χωρίς να τις σκεφτώ.
Σαν να ήταν δεύτερή μου φύση... Κάτι μου θυμίζει αυτό... EPS πόσο μου λείπεις...

Λειτουργίες/Δυνατότητες: 2

Sound Engine:
O διαθέσιμος χρόνος δειγματοληψίας (δηλαδή sampling time) είναι 10 δευτερόλεπτα και αυτό σε 4 blocks των 2.5sec.
Αυτά τα 10 seconds απ ό,τι διάβασα αποθηκεύονται σε 4 διαφορετικά chips στα οποία δεν μπορεί να αποθηκευτεί ήχος σε συνέχεια.
Δηλαδή το κάθε sample δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 2.5 δευτερόλεπτα.
Το ερώτημα είναι εάν στο τέλος έχεις διαθέσιμα άλλα 1.5 δευτερόλεπτα και βάση των προηγούμενων δειγμάτων τα 0.5 να είναι στο ένα chip και το άλλο 1 στο δίπλα chip.
Εκεί δεν μπορείς να εκμεταλλευτέις και τα 1.5 δεύτερα σε ένα sample.Το μόνο sound editing που μπορείς να κάνεις είναι trim και truncate start/end, loop για decay, tune up/down ανα ημιτόνιο και assign σε μία από τις 8 εξόδους. Τίποτα παραπάνω! 
Ομολογώ πως το tune up/down ανά ημιτόνιο είναι πολύ σπαστικό και απορώ τί κάνανε τότε στις αρχές του '90.
Δεν μπορείς δηλαδή να samplάρεις ένα Drum break Και να το φέρεις στα bpm κουρδίζοντάς το σε εκατοστά του ημιτονίου.
Αν samplάρες Drum loop από βινύλιο πρέπει να βρείς τα bpm με DJίστικο τρόπο (με το Pitch) ώστε να είναι έτοιμο από πρίν.
Το ενδεχόμενο ενός δείγματος με μουσικά όργανα το οποίο θα πρέπει να περαστεί πιτσαρισμένα από πρίν, είναι κάτι που δεν θέλω να σκέφτομαι καν!
Δεν γουστάρω καθόλου τα δείγματά μου να χάνουν το Key note ειδικά εάν ξέρω πως το sampler κουρδίζει ανά ημιτόνιο.
Τέλος πάντων υπάρχει και τρόπος για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο. Πίστη και προνοητικότητα να υπάρχει και όλα πάνε καλά!

Μπορείς επίσης να κάνεις sample dump μέσω midi. Το έχω δοκιμάσει και έχω μεταφέρει Samples με επιτυχία από το SP1200 στο MPC2000XL.
Βέβαια δοκίμασα το ανάποδο, δηλαδή να περάσω samples από το MPC2000XL στο SP1200 αλλά για κάποιο λόγο δεν δούλεψε.

Πάντως από τα 4 beats που έκανα το πιο μεγάλο απασχόλησε 8.4sec αφήνοντάς μου 1.6sec ελεύθερα.
Συνδιάζοντας τώρα 2 SP1200 μπορείς να έχεις 20sec sampling time! Υπερπαραγωγή!

Sequencer:
Τραβούσα τα μαλιά μου αρχικά. Εδώ δεν υπάρχουν midi channels, ούτε Midi Tracks για να γράψεις το κάθε τί ξεχωριστά ούτε τίποτα.
To swing του καλά καλά δεν μπορείς να το κάνεις apply στα 16th notes αλλά είναι preset στις 8th notes!!! Αίσχος! (Υπάρχει βέβαια τρόπος και αυτό είναι το μέγα μυστικό των SPs!!!)
Δεν έχει on/off ή solo στους ήχους μιάς και όλα είναι στο ιδιο midi track.
Εάν έχουμε στο μυαλό μας το πώς πρέπει να είναι ένας Hardware sequencer τότε σίγουρα το SP1200 πέρνει 1.
Εάν λάβουμε υπ' όψην το πώς πρέπει να είναι ένας boom bap hardware sequencer τότε το SP1200 πέρνει 10.
Και αυτό γιατί το boom bap δεν χωράει πολλές φαμφάρες, και ένα sequencer σαν του SP1200 σε περιορίζει αρκετά, άρα σε βάζει σε αυτά τα καλούπια εάν μιλάμε για hip hop.
Από την στιγμή όμως που η ίδια η Emu θεώρησε το μηχάνημα αυτό μια αποτυχία τότε, εγώ θα του βάλω 2 και αυτό γιατί ένα percussion sequencer δεν πρέπει να διαφέρει από ένα sequencer γενικής χρήσης.
Τα χρειάζεσαι τα midi tracks!
Μπορείς βέβαια να το χρησημοποιήσεις ως sound module και να κάνεις το sequencing με κάποιο MPC ή με κάποιο software sequencer έαν κάνεις κέφι.
Είναι πανεύκολο.

Ήχος και Έκφραση: 10

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το sound engine του SP1200. Ειδικά για μένα που μπορεί κανείς να με χαρακτιρίσει και ρετρολάγνο.
Ο δειγματολήπτης του είναι στα 26040kHz καθαρόαιμο 12bit.
Αν και σχεδιάστηκε μόνο για κρουστά μπορείς να σαμπλάρεις και δείγματα μουσικών οργάνων.
Δεν είμαι σίγουρος αλλά μάλλον δεν υπάρχει anti-aliasing φίλτρο στην είσοδο και ο ήχος φιλτράρεται κατά την έξοδο.
Γι' αυτό και ακούς το γνωστό χαλίκι σε κάποια δείγματα με υψιλές συχνότητες. Πολλές φορές όταν κάνεις tune down το sample, ακούς ήχους που δεν υπάρχουν ενώ πολλές φορές το δείγμα ακούγεται σαν να του έχει βάλει ring mod.
Ένα από τα μαγικά πράγματα του SP1200 είναι αυτό που συμβαίνει στις εξόδους 1 και 2. Από ένα SSM2044 στις δύο αυτές εξόδους.
Για όσους δεν γνωρίζουν μιλάμε για αναλογικό φίλτρο Low Pass. Και μάλιστα με 6ms attack.
Αυτό σημαινει πως όσο και να κάνεις tune down το kick σου, αυτό θα εξακολουθήσει να έχει attack 6ms!

Λειτουργικότητα και Εργονομία: 9

Δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Μετά από 3-4 beats θυμάσαι τις εντολές και το path των εντολών που ακολουθείς και από ένα σημείο και μετά το δουλεύεις τελείως μηχανικά.
Στα συν του μηχανήματος είναι η πρόσβαση στον mixer των εντάσεων του κάθε ήχου και στα pitch του κάθε ήχου με ένα μόνο πάτημα.
Τα 8 faders που βρήσκονται ακριβώς πάνω από τα 8 pads κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά.
Είναι assignable είτε στο tune/decay είτε στο mix, όπως επίσης και στο trim του sample και στο threshold του sampler.
Οι ιδέες πάνε και έρχονται. Το SP1200 σε βοηθάει να κάνεις τα απλά, απλά και γρήγορα.

Αξιοπιστία: 6

Είναι φτιαγμένο από φτηνά υλικά και αυτό είναι από τα μείον του SP1200. Εάν το SP1200 έχει πολλές ώρες πτήσης τότε τα κουμπάκια του δεν πιάνουν καλά, ή ενώ τα πατάς μία φορά, αυτά κάνουν ένα διπλό πάτημα με αποτέλεσμα να ψάχνεσαι σε ποιό menu είσαι κάθε φορά.
Τα pads είναι πιο μαλακά στο νεότερο revision ενώ στο παλιότερο είναι λίγο σκληρά και θέλουν περισσότερη φόρα για να πιάσουν.
Όπως και να έχει και στα δύο SP όταν παίζεις drums Και κάνεις record στο sequencer μαζί με τα drums από τα ηχεία ακούς και τον ήχο από το χτήπημα των pads.
Το πρόβλημα αυτό λύνεται βέβαια όταν κάνεις sequencing από εξωτερικό seuquencer.
Όλα τα LCD έχουν κάποιο όριο ζωής, αυτό είναι δεδομένο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξουμε τα LCD.
Tα SP αυτά δεν έχουν κρασάρει ακόμα και δείχνουν 100% σίγουρα γι' αυτά τα 5-6 απλά πράγματα που κάνουν.
9 για την σιγουριά που σου εμπνέει και 3 για τα φτηνά υλικά κατασκευής του.
Του βάζω 6 που είναι το ενδιάμεσο. Smiley

Υποστίριξη : 1+2

Υποστίριξη ΔΕΝ υπάρχει και δεν ξέρω εάν υπήρχε και ποτέ. Και σε αυτή την περιίπτωση πρέπει να είσαι DIY expert ή έστω enthousiast.
Θεωρητικά εάν δεν μπείς στη "ζώνη του λυκόφωτος" μπορείς να το συντηρείς και να το φτιάχνεις μόνος σου όποτε αυτό δείχνει να θέλει service. Μιλάω για τα μηχανικά μέρη μιάς και από θέμα κυκλώματος οι γνώσεις όλων είναι περιορισμένες.
Τα μικρά πλήκτρα υπάρχουν στο εμπόριο όπως επίσης και η LCD οθόνη και το floppy drive.
Ακόμα και τα SSM2044 μπορεί να τα βρεί κανείς, χωρίς βέβαια να είμαι σίγουρος εάν είναι τα σωστά SSM2044.
Τα Pads λογικά πρέπει να υπάρχουν κάπου σε κάποια αποθήκη αλλα δεν έχω βρεί ακόμα το part code για να έχω πρόσβαση.
Βάζω 1 για την ανύπαρκτη υποστίρηξη της EMU και 2 για την εμπειρία μου με το service από εξωτερικό τεχνικό.

Συνολική Αξιολόγηση : 10

Δεν ξέρω εάν πρέπει η βαθμολογία εδώ να προκύψει από το μέσον όρο των υπολοίπων ή από την συνολική μου πρωσωπική γνώμη γι το SP1200.
Αυτό το μηχάνημα είναι ωμό και ο ήχος του ακατέργαστος.
Εκτέθηκα στον κόσμο του SP1200 στα 30 κάτι μου ενώ θα πρεπε να το είχα κάνει 15 χρόνια πριν.
Σήμερα ενώ όλοι κοιτάνε μπροστά, εγώ βρίσκω μέλλον στο παρελθόν και ξαναχτίζω το παρελθόν μου στο μέλλον.
Αναμφισβήτητα μου έλλειπε η 12bit ακουστική εμπειρία στο beatmaking και ίσως να ναι ιστορική ανακολουθία να ασχοληθώ με τον 12bit ήχο το 2008-2009.
Για να κλείσω με το θέμα του SP1200, όχι μόνο θα ξαναέπερνα ένα SP1200 έαν έχανα για κάποιο λόγο αυτά εδώ, αλλά έχω αρχίσει ήδη να κάνω bookmark τα sites που παρέχουν τα εξαρτήματα που μπορεί να χρειαστώ στο μέλλον.

Ήσουν έφηβος πρίν το 95? Το SP είναι για σένα.
Εάν το πρώτο σου κινητό το απέκτησες στα 25 σου, τότε το SP είναι για σένα.
Εάν αγόρασες το Black Sunday των Cypress Hill τον μήνα κυκλοφορίας του τότε πάλι το SP1200 είναι για σένα.
Εάν πάλι θές σκληρά Drums (πραγματικά σκληρά drums όμως) και δεν τα βρίσκεις πουθενά, όσο χρονών και να είσαι τότε σίγουρα το SP είναι για σένα.

Εάν γεννήθηκες με ένα κινητό στο χέρι τότε το SP δεν είναι για σένα.
Εάν είσαι κάτω απο 20 ετών το SP ίσως δεν είναι για σένα.
Εάν είσαι fan του καθαρού club ήχου τότε ίσως το SP να μην είναι για σένα.
Εάν είσαι ευχαριστημένος με το setup που έχεις ήδη και θεωρείς πως δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις από τους αμερικάνους, τότε το SP1200 σίγουρα δεν είναι για σένα.

Στο beatmaking δεν υπάρχουν πια μυστικά για μένα. Κάποια πράγματα είναι μονόδρομος.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 05, 2009, 04:32:46 μμ από DJ ALX » Καταγράφηκε

Το άνωθεν κείμενο είναι καθαρά προσωπική άποψη του υποφαινομένου και μόνο ως προσωπική άποψη πρέπει να ληφθεί.
Δεν έχει ουδενή σκοπό να θίξει πρόσωπα και καταστάσεις.
kebzer
Global Moderator
Χάθηκα στα Ανάκτορα
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Προφίλ WWW
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 05, 2009, 05:10:21 μμ »

Προϊόν: Emu SP1200 Black Revision και Emu SP1200 Black Revision Final

Κατάσταση: Μεταχειρισμένα (σε ανεκτή κατάσταση)

Τύπος μηχανήματος: Sampling Percussion (SP)

Τιμή αγοράς: $3800 και για τα 2 μαζί

Επεκτάσεις: -

Έτος αγοράς: 2008

Έμαθα από: Pete Rock και διάφορα forums.

Εισαγωγή:

Εγώ είμαι ο δεύτερος της παρέας.  Tongue Cool

Eυκολία Χρήσης : 10

Είναι ηλίθια απλό στην χρήση του. Σε βαθμό που δεν έχω ανοίξει ακόμα το manual και ούτε πρόκειται. Ότι εντολές υπάρχουν, είναι γραμμένες επάνω στο case. Dead simple. Στα πρώτα 5 λεπτά χρήσης είχαμε φτιάξει beat. Αυτό πιστεύω ότι τα λέει σχεδόν όλα. Και λέω σχεδόν γιατί με τόσο παλιά μηχανήματα, το κόλπο και η τέχνη είναι αλλού και όχι στα menus. Κοινώς, όλο το ψωμί είναι στα samples και στον τρόπο που τα περνάς μέσα.

Λειτουργίες/Δυνατότητες: 1

Εδώ παίρνει 1 δαγκωτό. Το MPC60 φαντάζει διαστημόπλοιο μπροστά του. Ώρες ώρες μου φαίνετε λες και η E-MU όταν το σχεδίαζε, είχε πάρει μέρος σε διαγωνισμό για το ποίος θα φτιάξει το πιο απλό μηχάνημα στον κόσμο...Πάλι καλά που έχει και truncate!

Sequencer:

Πήγα και εγώ αρχικά να τραβήξω τα μαλλιά μου αλλά μετά έπεσε το μάτι μου πάνω στο 60. Why bother όταν έχεις τον καλύτερο sequencer στον κόσμο?

Ήχος και Έκφραση: 10

Είναι ότι πιο grimey και Hip Hop υπάρχει. Όταν έγραψα την πρώτη μπότα και την άκουσα, ήταν σαν να έκανε ο Ιησούς beatbox...(κλεμμένη αλλά κορυφαία ατάκα για το SP). Επίσης, όταν έσκασε το πρώτο snare, ήταν κανονικός πυροβολισμός. Οκ, οκ, το 60 και το 3000 είναι γαμάτα, αλλά το γεγονός ότι τα drums του SP δεν θέλουν compression ή ότι συνέχεια αναγκάζομαι να χαμηλώνω τις εντάσεις από το SP γιατι τα drums κάνουν τα υπόλοιπα να ακούγονται wack και άψυχα σας λέει κάτι? Εμένα προσωπικά πάρα πολλά...

Λειτουργικότητα και Εργονομία: 10

Γ**αει πέταλα! Συνήθως μου παίρνει 5 λεπτά να περάσω ολόκληρο drumkit και να συνεχίσω απο εκεί ανενόχλητος την δουλεία μου. Επίσης, είναι πολύ πιο ελαφρύ από το 60 και ελάχιστα πιο μικρό.

Αξιοπιστία: 9

Για τόσο χρονών μηχάνημα και συνήθως με τόσο εξαντλητική χρήση που έχει υποστεί, δουλεύει μια χαρά. Επίσης, δεν έχει crasharei και δεν το κόβω να το κάνει μιας και οι λειτουργίες του επεξεργαστή του είναι ελάχιστες.

Υποστίριξη : 0

Είναι εντελώς ανύπαρκτη και όσα third-party sites προσφέρουν service και ανταλλακτικά, είναι κλέφτες και εκμεταλλευτές σε βαθμό εγκλήματος!

Συνολική Αξιολόγηση : 9

Είναι εκπληκτικό το πως ένα μηχάνημα μπορεί να διαμορφώσει με τόσο εντυπωσιακό τρόπο τον ήχο ενός Beat. Ακόμα περισσότερο όμως, είναι αδιανόητο το πως ένα τόσο παλιό μηχάνημα και ούτε καν αναλογικό, ξεφτιλίζει με περίσσια ευκολία οτιδήποτε βγήκε μεταγενέστερα. Για να το πιστέψει κάποιος πρέπει να το ακούσει. Period. Είχα μια υποψία για το τι μπορεί να κάνει, ακούγοντας τα classics του PR, αλλά είναι εντελώς άλλο πράγμα να ακούς τα δικά σου drums μέσα από αυτό.

Το μοναδικό μείον που του βρίσκω είναι η φοβερά υπερτιμημένη χρηματική αξία του. Είναι τραγικό ότι κάνει μέσο όρο 1600$ στο ebay. Αλλά τελικά, ποίο vintage μηχάνημα δεν είναι υπερτιμημένο?

Champion sound all the way!
Καταγράφηκε

What is a beat without my life clap...
Σελίδες: [1]   Πάνω
  Εκτύπωση  

Μεταπήδηση σε: